Kristoffer Sten är ungdomsledare i Svenska kyrkan och initiativtagare till Skateboardrampen i Furulund.

Svenska kyrkan – en samlande kraft i Furulund

Svenska kyrkan har en viktig roll i Furulund med många verksamheter för både unga och gamla. En populär aktivitet är Pannkakskyrkan som dyker upp med ojämna mellanrum lite varstans i Furulund och på andra platser i Partille – något som skapar kontakt med framför allt unga människor.

Text: Anders Post
Foto: Markus Holm

Senast bjöd vi på pannkakor vid invigningen av den nya skate­boardrampen i november, berättar Kristoffer Sten som är ungdomsledare, och en av initiativtagarna till den popu­lära rampen.

– Kyrkan har även pannkakscafé varje måndag med familjesamling.

Men det där med pannkakor är förstås inte allt som Svenska kyrkan i Furulund arrangerar. Ett antal fredagar om året har man något som går under namnet Fredagspecial då det bjuds på mat, olika sporter, lekar, biljard, lekrum för de yngsta, samt en kort gudstjänst. Det blir en festkväll där fler och fler Furulundsbor sluter upp.

– Varje fredag har vi öppen förskola, och på söndagar ungdomskväll i anslutning till gudstjänsten. Det kan till exempel handla om basket i gympahallen intill, pingis, fika och bibelsamtal. På det här viset skapar vi kontakt med människor som bor i Furulund, säger Kristoffer Sten.

Är det många som är engagerade i kyrkan?
– När det gäller gudstjänsterna så kommer människor från hela Partille och även Göteborg och fyller kyrkan. Det är inte en högmässa i vanlig ordning, säger Kristoffer Sten. Vi bjuder på mycket musik med olika kompband till exempel. Det har blivit väldigt populärt.

Hela centrum kommer ju så småningom att utvecklas och nya människor flyttar in i de bostäder som ska byggas. Hur ser ni på det?
– Väldigt positivt. Det är redan mycket folkliv runt kyrkan, och när fler flyttar hit tror vi att fler hittar till kyrkan och vår gemenskap.

Furulundskyrkan är en samarbetskyrka med EFS, och bildar tillsammans med Öjersjökyrkan Furulunds församling – en av tre församlingar i Partille pastorat.