Redan innan Brödfabriken startade hade Eric Ericson framgång inom bakandet. Tillsammans med Nour El Refai vann han TV4-serien ”Hela kändissverige bakar .”

Bröd som lockar

Skådespelaren som startade en turistmagnet i Jonsered

Skådespelaren Eric Ericson satte skåde­speleriet på paus när pandemin lade en våt filt över Sverige. Men i stället öppnades en ny dörr som ledde till bageriverksamhet i Jonsered.

Text: Anders Post
Foto: Markus Holm

Eric Ericson kallar sig inte bagare, utan bageriinnehavare. Den oundvikliga frågan hänger i luften. Varför lämnar man en framgångsrik skådespelar­karriär och startar bageriverksamhet?

– Jag är fortfarande skådespelare, säger Eric. Jag fortsätter gärna att filma, men just nu är det brödet som gäller. Dessutom tyckte jag att Jonsered saknade något som en brödfabrik.

Eric berättar att han vuxit upp med att baka.

– Det har alltid funnits med, morsan bakade jämt. När jag själv fick barn tog bakandet ett rejält skutt. Och så småningom när pandemin slog till och jobben som skådespelare blev färre ville jag hitta på något, och började baka mer på allvar. Det blev en hel del matbröd och bullar som jag sålde genom köksfönstret hemma.

Många som köpte?
– Ja, och man sa att det var gott, skrattar Eric.

Hur utvecklades bakandet till en blomstrande affärsrörelse?
– Jag hade min idé om bageri i Jonsered. Men att öppna en sådan verksamhet kräver ju mer än att kunna sälja bullar från köksfönstret, så jag kontaktade två proffs på området, Frida Carlsson och Charlotta Åberg, som sedan har varit med från starten 19 mars 2022. Med deras hjälp har Brödfabriken utvecklats och recepten förfinats vartefter. Det var ju en risk jag tog, lånade pengar och drog igång i Jonsereds gamla fabrik.

En risk som snabbt utvecklades till succé?
– Ja Brödfabriken har vuxit hela tiden och sortimentet har utökats efter hand. Det är jättemånga gäster som hittar hit, på sommaren är det kö till vår uteservering. Men jag ska inte sticka under stol med att det var väldigt mycket arbete innan vi kunde öppna.

Redan första året blev Brödfabrikens bullar utsedda till Västsveriges godaste, och semlorna utsågs till Göteborgs bästa.

Sortimentet har utökats hela tiden säger du.

– Ja nu gör vi alltifrån mackor och soppor, surdegsbröd och bullar till kondis­bitar. Jag vill gärna nämna våra biskvier där vi överraskar med ständigt nya ingredienser, säger Eric Ericson.

Det är inte undra på att Jonsered blivit en populär destination.