Kniven-fastigheten ligger centralt intill Säveån. Här inne är det full fart med olika hantverksgrupper.

Nya destinationer

Rivningshotad industrilokal lever upp

– blir attraktiv destination steg för steg

Centralt i Partille ligger Kniven – en gammal industribyggnad som länge var rivningshotad, men som nu lever upp med en mängd aktiviteter. Så småningom kommer industrilokalerna att byggas om med målsättningen att bli en attraktiv destination som ska locka besökare till Partille.

Text: Anders Post
Foto: Partille kommun och Markus Holm

Kniven, som industrilokalen kallas, uppfördes 1907 av ingenjören Carl Eck som varit i Amerika och ville etablera en ny industri i Partille. Sedan dess har flera ägare och produkter passerat revy. Innan allt lades ner för ett tiotal år sedan fanns en del småindustrier i byggnaden. Fastigheten blev ett rivningsobjekt och stod tom i fem år innan kommunen efter en utredning tänkte om och började se en möjlig utveckling av Kniven.

Fastigheten ligger naturskönt vid Säveån mitt i Partille centrum och bara ett stenkast från Partilles pendeltågsstation. Målet är att blåsa liv i den åldrade fastigheten och lyfta Kniven som en mötesplats för konsert-, kultur- och matupplevelser, mässor, konferenser och hotellvistelser.

– Namnet Kniven kan möjligen härledas till en tid när man producerade så kallade knivströmbrytare i lokalerna, tror Joakim Ericson, som är projektledare för den nuvarande kommunala verksamheten som pågår fram till att Kniven ska utvecklas till en attraktiv destination i Partille. Det var Kaminsky Arkitektur som tillsammans med Wästbygg vann en tävling som kommunen utlyste för hur Kniven skulle utvecklas.

Joakim Ericson är projektledare för den kommunala verksamheten i Kniven.

– För två år sedan satte vi igång att riva väggar, bygga nytt, röja och städa lokalerna, berättar Joakim Ericson. Jag hade då hand om den kommunala vuxenutbildningen inom bygg, så det blev vi som gjorde arbetet, vilket ingick i den praktiska utbildningen.

I dag sjuder Kniven av olika verksamheter som till exempel ett kommunalt återbruk av möbler, och här finns även hantverksföreningen Partille Händer som nyttjar 400 kvadratmeter med olika hantverk där man till exempel syr, målar och restaurerar möbler. Här finns även brännugn och vävstol. I lokalerna huserar också Fritidsbanken, som fungerar ungefär som ett bibliotek, men här kan man låna begagnad sportutrustning.

– Dessutom används lokalerna till möten och evenemang av olika slag, så visst är det full fart i Kniven, säger Joakim Ericson.