Jonsereds trädgårdar lockar 60 000 besökare årligen. I bakgrunden herrgården från 1800-talet.

Jonsereds trädgårdar –

från sly och taniga träd till Partilles pärla

Med sina 60 000 besökare årligen är Jonsereds trädgårdar den i särklass främsta publikdragaren i Partille. Just nu bygger man till och renoverar.

Det var 2008 som man beslutade att återskapa den gamla herrgårdsträdgården, som då mest bestod av sly och några taniga träd. Innan dess gjordes en historisk undersökning av området. 

– Man tror att den ursprungliga trädgården anlades i mitten av 1800-talet, berättar Partilles stadsträdgårdsmästare Peter Svenson.

Själva herrgårdens historia kan följas ända tillbaka till medeltiden. På 1600-talet var den i trä. Nuvarande byggnad är från mitten av 1800-talet.

2014 blev det invigning av den åter­skapade parken med sina fem urträdgårdar. Den första mycket symmetrisk, stram och tuktad, vilket var populärt på 1 800 talet, nummer två är en köksträdgård, och så den engelska rosenträdgården, samt utställningsträdgården som kommer att bli en medelhavsträdgård.

– Dessutom har vi ett antal så kallade kändisträdgårdar, som blivit mycket populära, säger Peter Svenson, som även berättar om de ombyggnader som görs.

– Det blir bland annat ett helt nytt café, nya personallokaler och en ny trädgårdsbutik. Invigning av caféet sker i mars 2024, resterande ska stå klart i oktober.

Text: Anders Post
Foto: Partille kommun