I Gökeård i Öjersjö bor man nära naturen. Birgitta Alm har en tvåa högst upp i ett av Partillebos nybyggda punkthus.

I Gökegård bor man på landet mitt i stan

Gökegård i Öjersjö ligger natur­nära och inte långt från Kåsjön. Det är ett nybyggt attraktivt område med cirka 500 bostäder i olika upplåtelseformer. Här står Partillebo för 63 hyresrätter. I etapp ett byggdes tre punkthus i områdets centrum. Husen är byggda och certifierade i miljöbyggnad Silver, som ställer högre krav utifrån ett hållbarhetsperspektiv.

I ett av dessa hus bor Birgitta Alm i en tvåa på 52 kvadrat på femte våningen med en öppen planlösning där kök och vardagsrum går i ett.

– Jag har bott här i en månad nu, berättar Birgitta. Det är så fin utsikt med skog och natur åt ena hållet. Det känns som jag har hela rymden utanför.

Hur är utemiljöns utformning?
– Husen är byggda så att det blir en liten gård i mitten av huskropparna. Man slipper trafik och det blir väldigt lugnt. I närheten finns en Coop-butik och busshållplats. Dessutom är det nära till bad i Kåsjön, och strövtåg i skogen.

Birgitta Alm bodde tidigare i Sävedalen i en lägenhet på första våningen, så den här lägenheten högst upp i huset i Gökegård var något hon längtade efter, och hade som bestämt önskemål när hon skulle flytta. Även den höga kvaliteten i lägenheten är något Birgitta Alm tycker bidrar till trivseln i boendet.

– Ja det är höga fönster och laminatgolv, och även hög standard i kök och bad.

Birgitta Alm har arbetat som kartriterska på stadsbyggnadskontoret i Göteborgs kommun. Nu är hon pensionär och volontär i organisationen Hela människan, som hjälper människor i utsatta livssituationer.

– Jag sålde mitt lantställe i Lysekilstrakten för ett år sedan, och tänkte att jag måste göra något mer med all tid jag fick över. Det är jättetrevligt att få hjälpa till med den här volontärverksamheten så länge jag orkar. Det känns bra att få göra en insats för andra människor. Min uppmaning till alla pensionärer: sitt inte hemma och ha tråkigt, gå ut i livet.

Du verkar ha hittat rätt när det gäller boendet och tillvaron?
–Absolut, jag trivs jättebra, säger Birgitta Alm.

Text: Anders Post
Foto: Markus Holm