Den här sidan är en annons

Rektor Susanne Krook och skolledaren Sofie Andrésen har lyckats med det ”omöjliga”, att vända Partille Gymnasiums nedgång till ett eftertraktat gymnasium dit elever söker sig från hela landet. Här finns både teoretiska och praktiska program. (Foto: Markus Holm)

Gymnasiet som vände nedgång till framgång

Partille Gymnasium hette tidigare Porthälla gymnasium med cirka 1 100 elever. Efter att det fria skolvalet infördes och friskolorna började etableras tappade kranskommunerna elever främst till Göteborg. Partille var inget undantag.

Många tyckte att det var spännande att kunna välja att gå i skolor i Göteborg, särskilt som avståndet till hemkommunen inte var stort, säger Susanne Krook, rektor på Partille Gymnasium.

Utvecklingen var tuff för kommunala gymnasieskolor på 2000-talet. Antagningspoängen till Partille Gymnasium sjönk. Rektorsbyten skedde på löpande band. Något måste göras. Flera av kranskommunerna lade ner sina gymnasie­skolor, men Partilles politiker bestämde sig för att satsa på gymnasiet och förvaltningen rekryterade Susanne Krook och Sofie Andrésen att leda gymnasiet framåt.

2017 tog bara 60 procent av eleverna gymnasie­examen.

– Vi blev lite chockade över att resultaten var så låga, säger Susanne Krook.

Men det skulle bli ändring.

Vårterminen 2023 tog 91,5 procent examen på Partille Gymnasium. Dessutom är fem av sex program fulla. Söktrycket är stort.

Vad hade hänt?

– De här framgångarna har vi gjort tillsammans med vår personal, säger Sofie Andrésen. Det har varit helt fantastiskt. Mycket handlar om att eldsjälarna bland lärarna finns kvar, och vi fick möjlighet att komplettera med nya lärare, de lärare vi vill ha.

Susanne Krook berättar att man satsat mycket på kompetensutveckling.

– Ett resultat av detta är att vi stärkt likvärdigheten mellan klassrummen och ökat intresset för läsning.

Partille Gymnasium profilerar sig som idrottsskola och är nationellt godkänd för handboll, fotboll och bowling. När det gäller handboll så har man ett tätt samarbete med världens största handbollsklubb, Sävehof, något som kan sägas vara statushöjande för skolan. Enligt Susanne Krook söker ungdomar numera från hela landet till Partille Gymnasium.

– Vi har tjugosex elevlägenheter i Kulturum som är öronmärkta för våra elever.

(Foto: Markus Holm)

Det här räcker väl ändå inte för att vända trenden som ni har gjort?
– Det finns förstås ett antal framgångsfaktorer som vi jobbar med, säger Sofie Andrésen och lyfter fram tre kärnvärden som man fokuserar på: Människan, Lärandet och Omvärlden.

– Många ungdomar i dag lider av psykisk ohälsa. Här jobbar vi mycket med självledarskap, olika workshops och hur man bygger trygghet i klassrummen. Lärandet är bland annat kopplat till resultaten av den kompetensutveckling vi kontinuerligt har med personalen, som kommer eleverna till del. Det tredje kärnvärdet handlar om Omvärlden. Eftersom vi är en ackrediterad Erasmus+ skola så är vi berättigade att söka EU-pengar, vilket gör att elever och personal kan göra utvecklingsresor. Under hösten var exempelvis byggtreorna i Gdansk. Till Italien har det gjorts både klass- och språkresor, och även de språkresor som gjorts till Spanien, Frankrike och Tyskland har gynnat eleverna.

– Alla som deltagit i språkresorna höjde sina betyg markant, berättar Susanne Krook. Under vårterminen kommer ett antal av våra yrkes­elever på el- och byggsidan att göra delar av sin praktik i Frankrike.

Om ni summerar, vad har varit mest grundläggande i framgången?
– Envishet, säger Susanne Krook. Vårt motto när vi fick uppdraget var: ”Vi ger oss inte förrän det har vänt”.

– Vi har jobbat jättemycket med vår kultur, säger Sofie Andrésen. Vilken skola vill vi vara? Vi ska lyfta oss hela tiden, och då måste personalen på skolan vara med på tåget, annars går det inte.

Susanne Krook fyller i:

– Vi har lyckats bygga en kultur där vi fokuserar på jämställdhet och där vi bryter ner hierarkier mellan våra program. Alla har lika värde i ett öppet familjärt klimat, oavsett om man går teoretiskt eller praktiskt program.

– Vi har även nätverkat väldigt mycket, säger Susanne Krook. Något vi är stolta över är införandet av jobbinspiratörer. Det handlar om att ett företag tar sig an en elev under sista läsåret och är vuxenkontakten som kan berätta och inspirera och svara på frågor – en kontakt som komplement till lärarna.

Blir ni aldrig trötta på varandra, det tar ju mycket kraft att lyckas med den här resan ni gjort.
– Nej aldrig, blir svaret. Det här är så roligt och spännande. Och vi ser ju resultat.

(Foto: Markus Holm)

Partille Gymnasium är en kommunal gymnasieskola som ligger i centrala Partille. Skolan finns dels i Partille Kulturum på Gamla Kronvägen och dels i Teknikcentrum på Laxfiskevägen. Gymnasiet hette tidigare Porthälla gymnasium. På Partille Gymnasium finns både teoretiska program och yrkesprogram samt NIU (Nationellt godkänt idrottsutbildning).