Kåsjörundan är en av Partilles populära vandringsleder med medelsvår terräng runt Kåsjön.

Liv & Rörelse

Friluftslivet finns runt knuten

med vandringleder för alla smaker

I Partille är det nära till naturen. Cirka 70 procent av kommunens mark är obebyggd, och mycket är skog, där ett antal vandringsleder bjuder på unikt friluftsliv.

Text: Anders Post
Foto: Partille kommun och Markus Holm

Det ska vara lätt att ta sig ut i naturen, och det är inte särskilt långt till friluftsliv var man än bor i kommunen, säger Mikael Hansson, som är enhetschef Anläggningar på Partille kommun.

Tre stora vandringsleder går genom kommunen: Gotaleden, Bohusleden och Vildmarksleden.

Gotaleden bjuder på stora variationer. Med sina 71 kilometer är leden uppdelad i nio etapper med start från Kungsbroplatsen i Göteborg, via Partille, och med målgång vid Lilla torget i Alingsås. New York Times har beskrivit Gotaleden som en av världens bästa turistmål.

Bohusleden sträcker sig från Lindome i söder till Strömstad i norr med 27 etapper på totalt 34 mil naturskön och omväxlande vandring.

Vildmarksleden är 42 kilometer lång med start vid Hindås station, och slutar vid Skatås motionscentral. På sin sträcka passerar den Kåsjön, Hornasjön och Stora Härsjön. Leden är ganska lättvandrad och bjuder på fina naturupplevelser med många utsiktspunkter, bad och grillplatser.

– Vi är med och sköter vår del av lederna i samarbete med Västkuststiftelsen, säger Mikael Hansson. Flera av lederna är utrustade med vindskydd.

Mikael Hansson på Partille kommun berättar här om de olika vandrings­lederna.

Partille har även egna lokala vandrings­leder, som exempelvis Kåsjörundan som är 7,7 kilometer lång och bjuder på medel­svår terräng runt sjön. I Prästtjärn och Lexbybergen går flera leder med mycket varierad terräng.

Förutom vandringslederna, vad kan man mer nämna i friluftssammanhanget?
– På sommaren finns förstås möjlighet till bad på flera ställen, säger Mikael Hansson. Vi har två badplatser som sköts kommunalt, vid Kåsjön och Humlebadet i Jonsered. I Kåsjön har kommunen dessutom samarbete med Friluftsfrämjandet där man kan hyra kanoter.

En anläggning som alla kanske inte känner till är kommunens friluftsgård Flatön på Orust, som tidigare bland annat haft kolloverksamhet. Friluftsgården, som i år renoverats, har övernattning för 54 personer och är öppen för kommunala verksamheter. Men privatpersoner kan också hyra anläggningen, där det även finns fotbollsplan och egen brygga ut mot havet.

Något nytt som planeras under 2024?
– Inom friluftsområdet är det alltid något nytt på gång, men jag vill gärna nämna den frisbeegolfbana som vi ska anlägga under året berättar Mikael Hansson. Det kommer också skapas en aktivitetsyta i Hallen-området där barn och unga ska ges möjlighet att påverka innehållet.