Det händer i Partille

Många vill flytta till vår kommun. Här får man både naturen och närheten till storstaden. Partille utvecklas med hundratals nya bostäder och effektiva kommunikationer. Med kartans hjälp kan du hitta till de områden och projekt som vi skriver om i tidningen.

1

I den gamla industrifastigheten Kniven bedrivs just nu olika kommunala verksam­heter. Så småningom ska fastigheten utvecklas till en attraktiv destination som ska locka besökare till Partille.

2

Metrobussar med egna körbanor ska knyta samman kollektivtrafiken i storstadsområdet. Men dessa bussar är ett av flera trafikkoncept som även innehåller stads­bana, spårväg och citybuss.

3

Våren 2023 invigdes ett odlingsområde för de boende vid Oluff Nilssons väg. Det var 29 odlings­lådor som ställdes iordning och intresset blev stort. Här odlas bland annat potatis, kålväxter och blommor.

4

I Furulund planeras ett av kommunens stora stadsbyggnadsprojekt med 800 bostäder, och upprustning av centrumdelen med handel, caféer och service. När detaljplanen är klar kan projektet gå igång.

5

I Partille är det lätt att ta sig till naturen och de vandringsleder som går genom kommunen. En av dessa vackra leder är Kåsjörundan som bjuder på 7,7 kilometer medelsvår terräng runt Kåsjön.

6

Familjen valde lugnet i Öjersjö. De sökte radhus i Göteborg, men hittade vad de var ute efter i Partille. Här finns lugnet och naturen nära stor­staden ”en modern variant av Bullerbyn”.

7

Hossaberget ligger nära naturen med skog, åkrar och hagmarker. Här har kommunen avsatt tomter som ska byggas med innovativa förtecken och hållbara lösningar. Byggare är utsedd, och snart redovisas resultatet.

8

Maderna-Högaråsmossen är ett nytt naturreservat i Partille kommun. Sedan tidigare ett Natura 2000­-område. Här finns flera rödlistade arter som den sällsynta fjärilen alkonblåvinge och blomman klockgentiana.

9

Det välkända partille­företaget Icebug har fått ett antal utmärkelser, bland annat kommunens hållbarhetspris och blivit Årets företagare 2023, utsedda av Företagarna.

10

Brödfabriken startades av skådespelaren Eric Ericson i mars 2022 i Jonsered. Företaget har sedan snabbt blivit en turistattraktion vars semla har utsetts till Göteborgs godaste.

Text: Anders Post
Foto: Partille kommun
Karta: Björn Lundkvist