Den här sidan är en annons

Attraktiva kedjehus i Gökegård

med solceller som ger stora energibesparingar

Den som vill bo hållbart med vacker natur runt omkring kommer att älska det nya området Gökegård i Öjersjö. Här i Sörgården bygger Bonava 28 Svanenmärkta välplanerade kedjehus i olika storlekar med solceller på taken. Och med en lugn bygata genom hela området.

Från Sörgården är det gångavstånd till centrum med mataffär, kollektivtrafik och skola. Tre olika husmodeller är under uppförande där alla har carport med plats för två bilar, separat tvättstuga och groventré, två badrum och 3–4 sovrum. För barn med spring i benen bjuder Sörgården på generösa södervända trädgårdar med gott om plats för studsmatta och fotbollsmål. En kort promenad bort ligger både badplats och områdets gemensamma naturlekplats.

– De här husen som nu är under uppförande är mycket energisnåla och kommer att ha sol­celler på taken, berättar Dan Robertsson, som är projektchef på Bonava. Solcellerna bidrar till egentillverkad energi. Den el som man inte själv förbrukar kan säljas vidare.

Dan Robertsson berättar att man räknat ut att energibesparingen i  jämförelse med andra likvärdiga hus utan solceller ger mellan 9 500 och 14 000 kronor årligen i besparingar.

Bonava satsar stort på hållbarhet. I Sörgården i Gökegård bygger Bonava 28 Svanenmärkta hus med solceller på taken. Genom området går en lugn bygata som ger en trygg känsla av gemenskap.

Johanna Sintorn som är marknadsansvarig på Bonava utvecklar hållbarhetaspekten som
genomsyrar husen i Sörgården:

– De är alla Svanenmärkta, vilket betyder energisnåla lösningar, att man tar ett helhetsgrepp på hela byggprocessen, byggnaden samt dess användning och förvaltning. Byggmaterial och kemiska produkter har kontrollerats: från det trä som används i takstolarna till spacklet i badrummet. Byggnaden ska leva upp till tuffa krav på såväl inomhusklimat som låg energi­användning. Jag skulle vilja förtydliga att Svanenmärkningen liksom att husen uppfyller energi­klass B ger möjlighet till att få rabatt på bolåneräntan genom ett så kallat grönt bolån.

Är det här det första projektet med solceller vid nybyggnation för Bonava?
– Ja det kan man säga, det var det första småhus-projektet som beslutades att förses med solceller. Framöver kommer de flesta av våra projekt på Bonava att förses med solceller.

Från vänster Dan Robertsson projektchef, Robin Lindahl, platschef och Johanna Sintorn, Marknadsansvarig. (Foto: Markus Holm)

Dan Robertsson nämner en annan detalj i miljösammanhanget. Det är ett gemensamt förråd med trädgårdsredskap, släpkärra och lådcykel som alla kan boka och använda, i stället för att var och en köper egna redskap.

– Man kan se det som uppmuntran till lite mer hållbarhets-tänk. Både ekonomiskt och miljömässigt.

Genom hela Sörgården löper en lugn bygata, som ger en trygg känsla av gemenskap.

– På Bonava pratar vi inte så mycket om att bygga enskilda bostäder, snarare att bygga grannskap och gemenskap som ska stärka den sociala hållbarheten i området, säger Johanna Sintorn. På Bonava vet vi att livskvaliteten höjs om du har ett sammanhang, om du är en del av något större. Därför lägger vi stort fokus på att skapa just grannskap.

Just nu pågår försäljningen av de sista husen i första etappen och inflyttningen påbörjas i maj 2024.

Husen i Sörgården har ljusa interiörer och generösa södervända trädgårdar eller terrasser.

Bonava om solceller i Sörgården

Alla hus i Sörgården utrustas med solceller, vilket ingår i bostadens pris. Anläggningen är optimerad efter husets takstorlek, väderstreck och eventuell skuggbildning.

När du flyttar in i Sörgården kommer du och dina grannar att bidra till en mer hållbar framtid bara genom att bo. Elen du producerar kan du antingen använda själv eller sälja vidare. Den anläggning vi valt att installera i Sörgården har en teknisk möjlighet och är förberedd att kunna lagra din energi genom batterilagring.

Anläggningen kommer med smart styrning, som gör att du kan följa din produktion, användning och försäljning via mobilen eller datorn. Du behöver alltså inte själv aktivt styra eller göra några val utan kan luta dig tillbaka och låta systemet göra jobbet.

Normalt kan man anta att cirka 30 procent av din producerade el kan nyttjas för husets drift. Övriga 70 procent säljer du tillbaka till nätet. Det betyder att du både får gratis el och får pengar tillbaka för den el du säljer. Dessutom kan man ansöka och få rätt till skattereduktion för de antal kWh du bidrar med till elnätet.